maanantai 12. lokakuuta 2015

BOTANISCHER GARTEN MUNCHEN-NYMPHENBURG

 Kesälomareissumme kotiinpaluupäivänä pääsin pikaisesti kiertämään Munchenin kasvitieteellisen puutarhan enkä olisi tänne hoksannut tulla ilman Saaripalstan Sailan viime hetken vinkkiä. Munchen ei ollut varsinainen kohteemme, joten en ollut etukäteen kartoittanut mahdollisia puutarhakohteita sieltä. Siksi olenkin vinkistä erityisen iloinen, paikka oli nimittäin kokemisen arvoinen. Miesväen mukanaolo ja lentoaikataulupaineet vähän hiersivät käyntiä, mutta ehdin kiertää suhteellinen läpikotaisin koko alueen. Kasvihuoneet olivat heti sisäänkäynnin tuntumassa, vaikuttavin oli tämä lummehuone.
 Metsäpuutarha oli alueen reunalla. Alppiruusupensaita oli paljon, keväällä varmaan tosi kaunista. Hortensiat kukkivat edelleen siellä täällä. 
 Köynnstäviä ruusuja oli paljon ja ne kiipelivät upeissa kivipergolakäytävissä.
 Ihania pikkukukkaisia, nimilaputkin olivat näkyvillä, mutten ehtinyt kuvailla niitä.
 Onneksi alueella oli kahvila ja ravintola, jonne sain miehet parkkiin. Olo oli jokseenkin absurdi, olin taas ihanassa puutarhassa, jonne en välttämättä pääse toistamiseen ja jouduin kiirehtimään alueen läpi sormi herkkänä kameran liipasimella.
 Valo oli vähän huono ja ihmiset peittivät yleisnäkymiä, mutta tein parhaani tunnelmien tallentamisessa. Siellä täällä oli todella tyylittömiä kitch-tyyppisiä ihmispatsaita, tämä suihkulähde tosin oli kaunis.
 Köynnösruusut todellakin tekivät vaikutuksen, tällaisia puutarhanäkymiä pääsee niin harvoin ihailemaan.
 Matkoilla koetut puutarhavierailut ovat melkein parasta mitä tiedän. Olo on lähes yliluonnollisen onnellinen ja tulee tunne kuin olisi Mary Salaisessa puutarhassa.
 Pallohortensiat ovat aivan ehdottomia lempihortensioitani ja näin laajana istutuksena ne olivat aivan erityisen upeita.
 Päärakennuksen edessä oli kuvauksellinen lummeallas, tässä värit eivät tee oikeutusta todellisuudelle. Altaan reunalla istui kaksi tyttöä piirtämässä, olisin tahtonut liittyä seuraan.
 Ehdoton lempialueeni oli tämä perhospuutarha.
 Alue oli uusi ja kaikki kasvit olivat perhos- ja hyönteismagneetteja. Ihana villi niittymäinen tunnelma.
 Alueen reunalle oli rakennettu kaksi hauskaa hyönteishotellia, näitä kävivät miehetkin ihailemassa.
 Puutarhassa oli iso alppikasvialue ja sen takaa löytyi lammen rannalla oleva tunnelmallinen pumppuhuone. 
 Englantilaisen maisemapuutarhan tunnelmaa, rakastan tällaisia näkymiä.
Uusintakierros olisi ollut mahtava, tuntui että kiersin koko puutarhan kuin unessa. Lähtiessä löysin vielä näin kauniin sisäänkäynnin päärakennuksen kulmasta, ihana sinisade verhosi seiniä korkeuksiin asti. Kokonaisuudessaan Munchenin kasvitieteellinen puutarha ei ollut hengästyttävän laaja, koko alue on noin 21 hehtaaria (Kew Garden on noin 132 hehtaaria). Puutarha rajautuu valtavan kokoiseen Nymphenburgin palatsin puistoon, jossa myös riittäisi nähtävää niin itse palatsissa kuin sen puiston puutarhoissakin. Jotenkin itse nautin aina kohteista, jotka kätkevät sisäänsä erilaisia tunnelmia ja intiimejä alueita ja joissa saa tuntea tekevänsä löytöjä. Isot ja laajat puistot uuvuttavat nopeasti. Täällä ei tullut sellaista oloa, ihana paikka monin tavoin. 

36 kommenttia:

  1. Täydellinen! Tuollaista ei omaksi puutarhaksi taida saada, kovasti työtä se ainakin vaatisi. :) Mutta ainakin se palkittaisiin upealla kukkaloistolla ja kaikella muulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä vanhat kasvitieteelliset puutarhat ovat sielun keitaita ja aina näistä saa ainakin innoitusta omaan vaatimattomaan puutarhaansa!

      Poista
  2. Todellakin näyttää ihanalta paikalta, oikea aarreaitta, jonne voisi piiloutua ja kätkeytyä muulta maailmalta joksikin aikaa (tai pitkäksi aikaa :-D) Voi miten ihana lummelampi, ja kaikki vehreys...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana pakopaikka todellakin, kiitollinen olen vinkistäsi!

      Poista
  3. Kaunis ja hyvin tunnelmallinen paikka. Lummelampi oli varmasti livenä nähtynä näyttävä ja mieleen jäävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lummelampi oli kuin maalauksesta, siksi nuo tytötkin sitä varmasti piirsivät.

      Poista
  4. Kasvitieelliset puutarhat ovat aina ihania seikkailuja. Olipas kiva päästä näin siivellä käymään tuollakin. Upea paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vo kunpa näiin olisi mahdollista päästä useammin.

      Poista
  5. Olipas hianoja näkymiä! Köynnösruusut sykähryttää ja ihanat pinkit lumpeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnösruusut olivat mustakin ihastuttavimpia tuolla, tunnelma jonka haluaisi omaankin puutarhaan.

      Poista
  6. Hieno lummeallas ja ihanan villi perhospuutarha! Kasvitieteelliset puutarhat ovat mahtavia reissukohteita, itsekin pyrin sisällyttämään ne matkasuunnitelmaan aina kun mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samanlainen, aina kun suunittelemme uutta reissua, koluan netin läpikotisin puutarhakohteista!

      Poista
  7. Todella upea puutarhakohde! Unenomaisia olivat kuvasikin, vähän kun satua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Tilariina, en ole todellakaan sinun veroisesi kuvaaja, mutta kauneutta tuolta löytyi!

      Poista
  8. Olipas upea paikka! Minäkin ajelin joskus Munchenin kautta Italiaan, mutta silloin ei puutarhat vielä niin kiinnostaneet.
    Ihania nuo köynnösruusut! Ja hortensiat, ihan kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen jäänyt harmittelemaan Irlannin matkaa, joloin en vielä tajunnut miten ihania kohteita siellä olisi ollut.

      Poista
  9. Kiitos kauniista kuvista taas! Kyllä näillä lähtee päivä hyvin käyntiin seasonal yogan jälkeen.

    Kuvaaminen tuntuu tosiaan uuvuttavalta, kun aikaa on vähän ja kiehtovia kuvakulmia paljon. Onneksi ehdit!

    VastaaPoista
  10. Ihanan näköinen paikka. Hyvä matkailuvinkki sinnepäin meneville.

    VastaaPoista
  11. Hurmaava paikka, ihana kun pääsit käymään pikaisestikin. Saisipa nuo ruusut kotiin omaan puutarhaan...minusta tuntuu, että toinenn on juuri eräs lajike jota himoan, american pillar tms. pisteenä iin päälle tuo nymfi-nimi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tosiaan pitänyt kuvata muistiin noita nimiäkin. Pikakierroskin kelpasi hyvin, kuvien kautta päsee nauttimaan paikasta uudelleen.

      Poista
  12. Kiitos kierroksesta!
    Suurissa kupungeissa on usenkin kasvitieteellinen puutarha. Suurkaupungin sisällä oleva taidokkaasti rakenettu ja hyvin hoidettu kasvitieteellinen puutarha on todellinen aarre. Ja se varmastikin tuntuu juuri salaiselta puutarhalta suurkaupungin melskeen keskellä. Mahdollisuuksien mukaan minäkin yritän aina tuollaisen löytää. Jotenkin tuntui tutulta myös tuo pikkuisen kiireen tuntu ja miesten parkkiin laittaminen. Mutta siitä huolimatta ehdit paljon kiertää ja tallentaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi miehet meilläkin tietävät homman kulun ja antavat ainakin vähän aikaa matkoilla äidin intohimolle. Suurkaupungeissa on tosiaan lähes aina mahdollisuus tällaisille kokemuksille.

      Poista
  13. Olipa mukava kierros. Olen käyny tuolla, mutta siitä on 20 vuotta aikaa. Herätti muistoja.

    VastaaPoista
  14. Upeaa päästä ihailemaan tuollaisia paikkoja! Kiitos sinulle, kun järjestit ruudun tälle puolelle visiitin ihanaan puutarhaan :)

    VastaaPoista
  15. Ihana paikka tosiaan <3 Harmittaa vaan tuo ainainen kiirehtiminen, jaan saman tunteen kanssasi, aina kun matkassa on perheenjäseniä. Haaveilen usein siitä, että edes mieheni kiinnostuisi puutarhasta ja kasveista, lapsista puhumattakaan. Aika epätodelliselta tuo haaveeni kuitenkin tuntuu, tuskimpa he koskaan kokevat vihreää heräämistään :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Onneksi ainakin ymmärrystä tälle intohimolle löytyy, vaikka täydellistä jakamisen tunnetta ja kokemusta ei niinkään.

      Poista
  16. Näyttää ihanalta! Näitä kuvia voi ihailla vaikka kuinka kauan, varsinkin kun väritys ulkona on nyt aivan toinen;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas muuta, täällä kaikki tekee kuolemaa, uutta kevättä odotellessa.

      Poista
  17. Todella kauniin näköinen paikka. Oli ihana päästä kuviesi kautta mukaan.
    Perhelomissa on aina vähän haastetta, kun kaikilla on hieman eri kiinnostuksen kohteita. Olen tuntenut samoin monella lomalla. Kiidän kameran kanssa mahtavia paikkoja, muun perheen odotellessa ja mietin samalla pääsenkö enää koskaan käymään täällä. Mutta yritän ajatella myös kiinnostaisiko minua autonäyttelyt, kalastusmessut ym. Se vähän auttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina, oli kiva jakaa kierros teidän kanssa! Ja totta, hyvä näkökulma, en minäkään jaksa innosta hihkua vaikka moottoripyörämessuilla, mutta on arvokasta jakaa asioita ja antaa tukea ja tilaa toisenkin kiinnostuksen kohteille :)

      Poista
  18. Vastaukset
    1. Kiitos, varsinkin nyt kun kaikki täällä lakastuu.

      Poista

Sanasi ilahduttavat aina.