lauantai 7. helmikuuta 2015

KERROTUT AKILEIJAT

 Kaivelin siemenvarastoja ajatuksena lähettää ystävälle näitä kerrottukukkaisen akileijan siemeniä, joita keräsin viime kesänä talteen. Harmikseni pussi olikin tyhjä, olin kai ripotellut siemenet syksyllä maahan. No, uusi kesä tuo uudet siemenet kerättäväksi. Yläkuvassa kasvaa tummakukkainen lajike 'Black Barlow' ja alempana vaaleanpunainen 'Nora Barlow'. Varsinkin 'Nora Barlow' on tehnyt paljon siementaimia, joita olen jakanut eteenpäin. Viime kesänä sain toiselta ystävältä valkoisen kerrotun akileijan siemeniä, nekin ripottelin suoraan maahan ja odotan toiveikkaana niiden kasvua.
Nyt tuntuu, että en muuta teekään kuin odotan toiveikkaana kaikkea mitä puutarhasta taas kevään myötä nousee esiin. Auringon valoa ja lämpöä odotan myös, linnunlaulua, syksyllä maahan istuttamiani sipulikukkia, kastematoja ja pehmeää multaa, kylvöjä ja jopa rikkaruohojen kitkentää... totta puhuakseni olen äärettömän kyllästynyt talveen, en jaksaisi tätä enää yhtään. Kaiken muun odottamisen lisäksi odotan puutarhatöistä kipeytyneitä lihaksia ja raitisilmamyrkytystä, koska kroppanikin on kyllästynyt talveen ja oireilee. Liikutan ja venyttelen sitä, mutta mikään ei ole niin hoitavaa ja terapeuttista kuin kasvien kanssa mullassa möyriminen lintujen säestämänä ja pää uusia toteutettavia ideoita täynnä.

38 kommenttia:

  1. Kauniita ovat akileijasi. Jaan kanssasi totaalisen kyllästymisen tähän talveen, pimeyteen ja märkyyteen. Tahdon kevään ja kesän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIva kuulla, että muutkin tahtoisivat jo kevään!

      Poista
  2. Aahh miten hurmaavia, näitä juuri himoan :) Talvi on riittänyt ihan riittävän pitkään, nyt jotain ihan muuta...ei ole puutarhaterapian voittanutta, ei todellakaan. Vasta sitten epämääräinen kireys täälläkin helpottaa. Halit sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä kuin keijukaisen hamosia! Lämpö ja valo saavat kireydet löystymään, voi kunpa saisimme nauttia niistä jo pian... halit sinne myös!

      Poista
  3. Sinulla on hauskan kirjavaa Nora Barlow -akileijaa; minun omani oli tasaisen vaaleanpunainen. Päätin tilata tänä keväänä 'White Christal' -akileijaa.
    Minulle myöstalvi jo riittää. Olen tuskastunut siihen, että aina vain tulee lisää lunta. No, kevättä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näissä on jännästi vaaleat reunat. Täytyy googlata heti, millaiselta 'White Christal' näyttää!

      Poista
  4. Meiltä löytyy vain niitä yksinkertaisia akileijoja. Pitäisi hommata myös tuollaisia kerrottuja, ovat ihania!
    Mulle riittäis myös jo tämä talvi, ei oo ollenkaan mun juttuja. Mieluummin asuisin tuolla etelämpänä, ilman lumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertaiset ovat melkeinpä ihanimpia ja niin kivoja levittäytyessään sinne tänne. Toivotaan pikaista talven selän taittumista.

      Poista
  5. Tuttu tunne tuo kevään malttamaton odotus. Hyötyliikunta puutarhassa on taivaallista sekä ruumiille että sielulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väkinäinen ruumiin liikutus on vähän pakkopullaa, on paljon mukavampaa rehkiä ja saada samalla jotain aikaiseksi.

      Poista
  6. Rakastan kerrattuja akileijoja!! Hurmaavia ja kiehtovia!
    Hyvin kaunis tuo punertava lajike, en ole ennen törmännyt siihen!!
    Lähetän mantelinkukkien tuoksua tuulen mukana sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita ovat, vähän satumaisia. Voi että, siellä etelässä on varmasti ihanaa!

      Poista
  7. Kyllä tässä alkaa taas olotila käymään aika tuskastuttavaksi ja talven selän soisi jo taittuvan! Lunta tuli niin paljon ja vaikka tänäänkin oli lämpöasteita, ei ulos tehnyt mieli mennä. Ajattelin että mitäs tuolla kun ei mitään tekemistäkään:( Jäin sitten sisälle ja leivoin lohdutukseksi korvapuusteja:D Kyllähän se kevät sieltä tulee, vaan niiin hitsin hitaasti. Vaan yritetään iloita siitä, että paras aika on vielä edessä päin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen keskellä on vaikea inspiroitua puutarhasta. Tänään onneksi aurinko paistoi ja vähän leikkelin pensaita ja istuskelin kasvihuoneen lämmössä.

      Poista
  8. Ihanat värit noissa kerrotuissa akileijoissa. Varsinkin tuo Nora Barlow on upea. Minulla tällähetkellä kasvaa puutarhassa vain kulta- ja japaninakileijaa. Kultaakileija tuottaa runsaasti siementaimia ympärilleen, kun taas japaninakileija on maltillisempi siemenistä lisääntyjä.

    VastaaPoista
  9. Todellakin, kevättä jo kuumeisesti odotellaan täälläkin! Akileijat ovat minulle aivan uusi ihastus, olen aiemmin pitänyt niitä vain puutarhan mieliharmina, koska leviävät niin mahdottomasti joka paikkaan. No jalostetut eivät sitä ehkä niin voimakkaasti tee ja tilattuna on jo useamman akileijan siemenet :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akileijat levittäytyvät oman päänsä mukaan, mutta jotenkin ovatkin sen vuoksi viehättäviä eivätkä kuitenkaan ole mitään tukahduttajakasveja.

      Poista
  10. Talvi on ja pysyy ainakin hetken vielä mutta valo on tullut takaisin! Oli ihan eri tunne herätä tänään, kun huomasin kuinka erilaiselta makuuhuone näytti kaiken pimeyden jälkeen. Heh, sain siis nukkua tänään hieman pidempään, kun mies seurusteli aamuvirkun vauvan kanssa. Liekö paremmat unet vai valo vai niiden yhteisvaikutus, ainakin olo on mahtava ja keväinen, vaikka ikkunanäkymä näyttää kovasti vielä talvea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, varmasti ihana tunne, oikea sunnuntaimeininki! Valo on selvästi lisääntynyt ja olo alkaa helpottumaan, katsotaan miten talven selkä alkaa taittumaan.

      Poista
  11. Ihastuttavia akileijoja.
    Kyllä tämä talvi alkaa jo tässä vaiheessa kyllästyttää. Varsinkin, kun ei ole oikein kunnollista talvea ollutkaan. Lämpötila sahaa muutaman pakkasasteen ja plusasteiden välillä ja rapa lentää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvet ovat tosiaan aika ailahtelevaisia tätä nykyä, itse en kovista pakkasista välitä, joten leuto on sopinut minulle hyvin.

      Poista
  12. Puutarhatöitä odotellaan täälläkin. Miksi tuon kuntopyörän ajaminen ei oikein innosta vaikka olen sen nostanut terassille! Jotenkin vaan oikea hyötyliikunta tuntuu hyvältä.
    Kerrotut Barlowit ovat ihastuttavia! Akileija kyllä kylväytyy hyvin ihan itsekseenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin veivaan joka ilta crosstrainerilla ja toivon, että tulisi edes puutarhaohjelmia, joita voisi samalla katsoa!

      Poista
  13. Täällä ollaan samoilla fiiliksillä, enää ei jaksaisi yhtään enempää tätä talvea. Tänäänkin ulkona tuuli niin kovasti ettei kävelylenkillä meinannut eteenpäin päästä. Mutta kyllä se kevät sieltä tulla jolkottaapi, täytyis vähän vielä kestää...
    Noita kerrottuja Barlowta olen sun ja muiden blogeissa ihastellut aiemminkin, haaveilen että saan kylvettyä niitä omaan puutarhaani tänä keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omani tilasin joskus Viherpeukaloilta. Tuuli oli kamala, iso lyhytkin oli aamulla säpäleinä maassa.

      Poista
  14. Laitoin keväänkaipuussani ensimmäiset siemenet eilen multaan. Minunkin tekisi niin jo mieleni maankääntöön ja kasvun ihailuun ja valmisteluun. Onneksi ei enää ole kovin pitkä aika, mitä vähemmän aikaa sen korkeampi kuume.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kuume nousee mitä lähemmäksi kasvukautta päästään. Ihanaa, olet jo kylvänyt!

      Poista
  15. Tänään onneksi taivaalla oli näkyvissä tuo ihana keltainen pallo ja linnut lauloivat, kevät siis lähestyy...
    Ja ostin pussin multaa, jotain pitäis laittaa itämään, on ikävä vaaleanvihreää väriä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan ihana ilma tänään, kyllä tämä tästä alkaa helpottaa viikko viikolta!

      Poista
  16. Akileijat ovat ihania! Olen aivan hurahtanut niihin. Ovat niin helppoja kasvattaa siemenestäkin, muutamia uusia lajikkeita on siemenpusseissa odottelemassa. Kohta pääsee jo kylvöpuuhiin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kartutan siemenvalikoimaa lähes joka kauppareissulla, pian aloitetaan!

      Poista
  17. Mulla on white barlow, joka on aivan ihana. Nämä kerrotut akileijat ovat muutenkin mun suosikkeja,vaikka yleensä tykkään simppelimmistä kukista. Nyt hommasin Nora Barlow siemeniä.

    Jännä juttu muuten se, että white barlow ei tehnyt yhtään siementaimia, ennen kuin otin kodat irti ja karistelin siemenet sen puolesta maahan. Sitten niitä tulikin vaikka kuinka. Eli eiköhän sullekin tule. Kaipaatko white barlown siemeniä? Vois vaikka vaihtaa loppukesästä :) Tuo musta on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, olisi ihana saada valkoisen kerrotun akileijan siemeniä, tehdään siemenvaihto loppukesästä, saat noita tummia minulta!

      Poista
  18. Löysin ihastuttavaan blogiisi ja olen silmäillyt sitä tässä telkkua katsellessani.
    Koukkuun jäin, joten huomenna jatkan taas. Liityn lukijaksi ja lisään blogisi omiin suosikkeihini!☺
    Ehdoton tähän mennessä löytämäni vinkki (kiitos) oli maahumala ruukussa, -ihan varmasti menee kokeiluun kesällä!
    Palailen taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva kuulla Titti! Maahumalan minäkin hoksasin vasta viime kesänä laittaa ruukkuun kasvamaan!

      Poista
  19. Todella kauniita nuo kerrotut mummonmyssyt, itselläkin ovat toivelistalla. Voisin olla sanojesi takana myös, kaipaan sitä, että pääsisi tekemään jotain!!

    VastaaPoista
  20. Mummonmyssyt kuvaavatkin hyvin näitä söpöläisiä!

    VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.