lauantai 28. joulukuuta 2013

ENGLANTILAISEN PUUTARHAN YLISTYS

Olen viihdyttänyt itseäni oikein urakalla selailemalla läpi kymmeniä ja kymmeniä puutarhalehtiä, kotimaisia, ruotsalaisia ja englantilaisia. Kotimaiset tarjoavat tarpeellista asiatietoa, ruotsalaisista saan paljon toteuttamiskelpoisia ideoita ja englantilaiset, no ne saavat huokailemaan ja haaveilemaan sekä nostavat riman jokseenkin korkealle. Lisäksi saan aivan kauhean matkakuumeen ja olisin heti valmis puutarhamatkalle Iso-Britaniaan tai Irlantiin. 
Lontoon matkoillamme olen kolunnut kaupungin tarjoamia puistoja ja puutarhoja niin paljon kuin perhematkat ovat suinkin sallineet. Kuvatiedostoista löysin vielä julkaisukelpoista materiaalia puolentoista vuoden takaiselta visiitiltämme. Kaksi ensimmäistä kuvaa ovat Hyde Parkin etelä-itä-kulmauksessa sijaitsevalta The Rose Gardenilta. Puutarha on suhteellisen uusi, valmistunut vuonna 1994. Kesäkuussa olessamme ruusujen kukinta ei ollut enää kovin loisteliasta ja muistaakseni säätkin olivat olleet sateisia ja tuulisia. Tämä ruusukaarikäytävä ei jättänyt kuitenkaan kylmäksi, vaikka suurin osa ruusuista oli jo kukinta päättänyt.
Käytäviä reunustavat istutusalueet eivät koostuneet pelkästään erilaisista ruusuista vaan erilaiset perennat kasvoivat ihastuttavan luontevasti ruusujen lomassa. Gottage gardenin henkeä, sitähän tämä on. 
Puistoissa kasvavat ikiaikaiset puut ovat mitä mielikuvituksellisempia. Paksut rungot ja vahvat kiertyneet oksat ovat kunnioitusta herättävän komeita ja mielestäni yksi englantilaisten puistojen omaleimaisuus. Nuo rakkaudenjulistukset olivat aika söpöjä.
Ruusupuutarha löytyy myös Regent's Parkissa sijaitsevasta Gueen Mary's Gardenista. Ympyrämuotoisessa ruusupuutarhassa on valtava määrä erilaisia ruusuja ja vaikuttavuutta lisäävät ruusutarhan ympäri köynnöstävät köynnösruusut. Tämä valkoisena pilvenä kukkinut oli kauneimpia.
Kuvaaminen näissä julkisissa puistossa on aina hankalaa, jos ei halua vaeltavia turistilaumoja kuviinsa. Itsekin olen sen vuoksi tyytynyt kuvaamaan kauniita yksityiskohtia suurten kokonaisuuksien sijaan. Ja näitä on  mukava katsella ja hakea ideoita omaankin puutarhaan. Erilaiset rakenteet ovat englantilaisen puutarhasuunnittelun kulmakivi ja kokonaisuus vasta viimeistellään kasveilla. 
Ja koska puistot ja puutarhat ovat valtavan kokoisia, on väsyneille vaeltelijoille kutsuvia istumapaikkoja tarjolla tasaisin välein. Yleensä penkki tai istuinryhmä on aseteltu kuten yllä olevassa kuvassa, paikalle josta aukeaa kaunis näkymä ja joka rajautuu turvallisesti ja kutsuvasti esimerkiksi muuriin ja pensasaitaan. Tämäkin kuva on Regent's Parkista ja mielestäni niin ihana, että voisin tuijottaa sitä loputtomiin ja vaipua haaveisiin. 
Puistoissa tarpoessaan saattavat jalkojen lisäksi aistitkin melkein turtua, kun kaikkea kaunista ja ihanaa on niin paljon. Erilaisia kasviyhdistelmiä kannattaa kuitenkin pysähtyä tarkastelemaan lähemmin, koska jo harrastelijankin silmä huomaa, miten tarkkaan nekin on suunniteltu. Kameraan kannattaa tallentaa toimivia yhdistelmiä ideapankkiin hautumaan.
Yksi asia englantilaisissa puutarhoissa ihastuttaa itseäni erityisesti. Järjestään olen törmännyt oksista punottuihin kasvitukiin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ne ovat kovin viehättäviä. Kuvitelkaa nyt tuhonkin vihreällä muovilla pinnoitettuja rautakaaria! Eikö näin ole paljon kauniimpaa.
Tämä uskomattoman upea perennaistutus oli Kew Gardensin laitamilla, talo vaikutti olevan yksityiskäytössä. Minäkin haluaisin sormustinkukkien ja laukkojen yhdistelmän puutarhaani, mutta samanaikainen kukinta ei taida onnistua ilmastossamme. Paljolti muuten englantilaissa puutarhoissa käytetään samoja perennoja kuin meilläkin, mutta kukkivien kasvien yhdistely on meillä paljon rajoittuneempaa lyhyen kasvukauden vuoksi. 
Tämän Kew Gardensissa sijaitsevan Temple of Aeoluksen olen kuvannut aikaisemmin täällä. Silloin elettiin helmikuun loppua ja kukkulalla kukkivat vaaleankeltaiset narsissit. Nyt tilalla oli luonnontilainen heinikko ja alapuolen puutarhassa kukkivat muun muassa nämä pionit ja sormustinkukat.

Tästä tulikin huomaamatta englantilaisen puutarhan ylistys. Kuten alussa totesin, olen suorastaan kylpenyt viime päivät uusissa puutarhasuunnitelmissa. On ilo huomata, miten jo moneen kertaan katsotut kuvat, selatut puutarhalehdet ja -kirjat tuovat joka vuosi uusia ahaa-elämyksiä. Mieltä on hyvä ruokkia kaikella kauniilla ja hyvällä ja puutarhanhoidossa se on aivan olennaista. Joka kevät mielen valtaa ajatus, että tuleva puutarhakausi on kaikkien aikojen loistokkain. Minäkin olen jo mielessäni istuttanut puita, ruusupensaita ja näyttäviä perennoja, valanut koristeellisia betonilaattoja ja -ruukkuja, pystyttänyt köynnöstukia uusille kärhöille, muovannut pari uutta oleskelualuetta, rakennuttanut miehellä kaksi hienoa puutarhapöytää ja yhden huvimajan sekä tuhlannut rahaa Ikean kesäkalusteisiin. Onneksi haaveilu ei vielä tässä vaiheessa maksa mitään ja ai että miten kivaa se onkaan! Ja mikä onnenpotku, pukki tiesi salaisen toiveeni ja oli tilannut minulle The English Gardenin vuosikerran... 

torstai 26. joulukuuta 2013

MAANMUOKKAUSTÖITÄ JOULUNPYHINÄ

 En malttanut odottaa joulunpyhien yli vaan tartuin jo eilen lapioon. Maa oli ihanan pehmeää ja nurmikko kääntyi uskomattoman helposti tehden tilaa uudelle istustusalueelle. Alue sijaitsee talomme eteläpäädyssä. Vasemmalla on kulku kodinhoitohuoneeseen ja taustalla näkyy ulkorakennuksen pääty. Laattakäytävä kaartuu etupihan puolelta ja päättyy tässä pyykinkuivatustelineelle. Koko alue on siis todellinen läpikulkupaikka, jonka kanssa olen jo pidempään tehnyt ajatustyötä. Tulevina vuosina on tarkoitus rakentaa ulkorakennuksen päädyn jatkoksi täysimittainen lautaterassi, joka tulee rajautumaan pitkältä sivultaan tuohon vastakäännettyyn istutusalueeseen. Oikealle puolelle ulkorakennuksen kulman jatkoksi tulee korkeahko lautaseinämä tuomaan näkö- ja tuulensuojaa terassille.
Tässä kuvassa alueen kokonaisuus hahmottuu selkeämmin. Talon seinustalla sijaitsee istutuspöytä seulanpäänkiveyksineen. Nykyiset istutukset koostuvat muun muassa keijuangervosta, erilaisista katajista, taustalla näkyvistä timattituijista, muutamasta ruusupensaasta, rautakaaressa kiipeilevästä villiviinistä, raudoitusverkkohyllyssä kiipeilevästä alppikärhö 'Tage Lundellista' sekä muotoonleikatusta metsäkuusesta.  Oikealla tonttia rajaa puutarhan takaosaan jatkuva koristearonia-aidanne. Alueella olevat pyykinkuivatus- ja tamppaustelineet eivät ole mitään tunnelmanluojia, mutta tarpeellisia välttämättömyyksiä. Paikka on pihan paahteisin ja tuulisin ja senpä vuoksi kasvivalinnatkin ovat olleet varmoja ja tylsiä. Vähitellen pienilmasto on kuitenkin muuttunut suotuisammaksi aidanteiden ja puutarhan perällä olevien lehti- ja havupuiden kasvun myötä. Uudelle istustusalueelle suunnittelen ainakin ruusupensaiden ja kärhöjen lisäämistä sekä paahteisen paikan näyttäviä perennoja kuten iisoppia, sinipiikkiputkea, sinipallo-ohdaketta, tädykkeitä, hopeamarunaa ja nukkapähkämöä, ehkä jotain koristeheinääkin. En kyllä muista, että olisin koskaan aikaisemmin tehnyt maanmuokkaustöitä jouluna. Sen sijaan että olisin harmitellut lumetonta joulua, olenkin nauttinut sään tuomasta mahdollisuudesta ottaa varaslähtöä kevään puutarhatöihin. 

maanantai 23. joulukuuta 2013

LÄMPÖISTÄ JOULUA

Lämpöistä ja levollista joulunaikaa jokaiselle! Jouluvalmistelut alkavat olla valmiina, vaikka lahjat ovatkin vielä paketoimatta. Kohta keittelen rosollivärkit ja laitan perunalaatikon imeltymään. Teinit saavat koristella kuusen jahka heräävät ja siinäpä se sitten onkin. Leuto sää houkuttaa ulos lapiohommiin, nurmikkoa pitäisi kääntää uuden istutusalueen tieltä pois. Ehkä kuitenkin odotan muutaman päivän ja kevennän sitten joulun pöhöttämää oloani lempipuuhassani, sää näyttää ainakin jatkuvan suotuisana. 

lauantai 21. joulukuuta 2013

VALO VOITTAA

Talvipäivänseisaus, vuoden lyhin päivä. Huomenna valon määrä alkaa lisääntyä, vaikka emme sitä vielä hetkeen huomaa. Tietoisuus valon tulosta riittää jo antamaan uusia voimia. Joululomakin on alkanut ja minä nautiskelen olotilastani. Arkihuolet ovat yön aikana unohtuneet, suurimmat siivoukset on tehty ja nyt voi keskittyä joulun tunnelmaan. Hiippailen pölyrätin kanssa, sytyttelen kynttilöitä, pesen pyykkiä, istahdan sohvalle tarkkailemaan lintulaudan elämää ja mietin kiitollisena, miten paljon hyvää elämässä on. Seuraava vuodenaika on kevät ja jostain syystä en osaa olla harmissani edes lumettomasta joulusta. Kuusiaidan leikkaus on vielä kesken ja minulla on hienot uudet oksasakset. Pääsen joululomalla puutarhatöihin!

torstai 12. joulukuuta 2013

TASSUT LÄMPÖISINÄ

Päivät tuntuvat matelevan kovin hitaasti kohti pimeyden ja valon taitekohtaa. Reilu viikko ja olemme talvipäivänseisauksessa. Pyristellään siihen asti pimeänkylmässä kosteudessa ja pidetään tassut ja mieli lämpöisinä. Siirillä on paitsi viehkot korvakarvat ja upea huiskuhäntä myös ihanan pitkät villat polkuanturoiden väleissä. Minä turvaudun villasukkiin, kunnon takkatuleen ja tuplapeittoihin ja koitan kestää vielä 6 päivää aamuherätyksiä. Joululoma häämöttää jo.