lauantai 7. maaliskuuta 2009

MITÄ SINÄ KYLVÄT KASVIMAALLE?

Siemenet ovat ilmestyneet kauppoihin ja aina kun semmoinen hylly tulee vastaan, täytyy vähän käydä hypistelemässä! Tein tosin inventaariota omalla pussivarastolla ja totesin, että näillä pärjäisi vielä muutaman vuoden... siemeniä on tullut ostettua joka kevät yli tarpeen! Jotain uutta olen jo taas toki ehtinyt ostaa. Ruokakaupan siemenvalikoimasta löysin valkokukkaisen köynnöskrassin siemeniä, joka oli uusi tuttavuus minulle. Koska viime kesänä tuoksuherneet eivät lähteneet kasvimaallani kasvun vauhtiin, kokeilen tulevana tätä köynnöskrassia. Köynnöskrassi on helppo kasvi, mutta kelta-oranssina kukkiessaan se ei ole iskenyt minuun. Kiva kun löysin tätä Tropaeolum majus Milkmaidia!

Yllä olevassa kuvassa kasvaa jäävuorisalaattia ja pajukehikon sisällä on monivuotinen maustekasvi, lipstikka. Kasvimaani jokavuotiset suosikkini ovat jäävuorisalaatin lisäksi retiisi, porkkana, sokeriherneet, tilli ja persilja. Toki perunaa täytyy myös laittaa muutama rivi. Jotain kukkivaakin on hauska laittaa kasvimaalle ja tulevana kesänä se on tuo valkoinen köynnöskrassi, jonka toivon peittävän upeasti pajukehikot.

Olen jakanut kasvimaani yhdeksään 120*120 cm lohkoon puukehikkojen avulla. Kehikkojen väliin jäävät käytävät on peitettu puuhakkeella. Kasvimaa on helppohoitoinen ja mielestäni hauskan näköinen. Keskimmäisessä kehikossa kasvaa luumupuun taimi ja sen juurella raparperi. Kasvimaan toisella laidalla on pieni vadelmatarha ja toisella mansikkamaa ja marjapensaat. Ainut ongelma kasvimaallani on muutaman puun tuoma osittainen varjo. Vielä emme ole raaskineet kaataa puita, mutta varmasti tulevaisuudessa sitä täytyy harkita. Riippumatolle on tosin sitä ennen löydyttävä uusi paikka!

5 kommenttia:

  1. Heippa!
    Luulisin että puiden tuoma varjo sinänsä ei ole ongelma. Se on ihan hyväkin asia, ettei aurinko porota kasvimaalle koko päivää. Kyllähän ne kasvit saavat auringon säteilyä epäsuoraankin.
    Mutta puiden juuret ovat tosi ongelma, varsinkin koivujen ja vaahteroiden, joiden juuret kasvavat matalasti maan pinnan lähellä. Ne imevät tehokkaasti kosteuden maasta niin, että hentojuurisille vihanneksille ei jää juuri mitään.
    Aika hyvä arvio siitä, miten laajalle puun juuret yltävät, on katsoa sen oksia. juuret ulottuvat yhtä kauas puun rungosta kuin oksankärjetkin.
    Niitä kohtaamisia siemenpussien kanssa minäkin odotan ja pelkään - sama vika rahikaisella ;-)

    VastaaPoista
  2. Olet oikeassa. Koivuja on kaksi melko lähellä kasvimaata, lisäksi ojanpientareella on kuusirivi. Koivut ovat suhteellisen sorjavartaloisia, mutta kyllä niillä pituutta on sen verran, että ottavat osansa myös kasvimaan kosteudesta. Olisin ollut jo viime kesänä kovasti kaatamassa, mutta siippa hangoittelee!

    VastaaPoista
  3. Hei! Puutarhasi vaikuttaa ihanalta. Minulla ei ole ollenkaan hyötykasvitarhaa ja sellainen on ensimmäisenä kevään työlistalla. Ajatuksissani on myös englantilaistyylinen "kohojuttu2 hakekatepolkuineen. Kaikenlaisia siemeniä on varastossa. Rucolaa, salaattja, papuja ja syötäviä kukkia sekä kukkia kasvitarhan koristeeksi muuten vain. Milkmaid on ihana krassi ja minulla on ollut sitä jo kahtena vuonna. En myöskään ole oranssien kasvien ystävä .)

    VastaaPoista
  4. Tuo laatikkojuttu on varmasti hyvä idea. Pitänee harkita omaankin puutarhaani. Riippumatto on myös must! Pitäähän sitä joskus pysähtyä nauttimaankin.

    VastaaPoista
  5. Niin, jos ette halua kaataa koivuja niin sitten on paras rakentaa nk. kohopenkit, jotka voi olla vaikka 50 cm korkeita suuria laatikoita. Ne helpottaa kitkentää ja kaikenlaista joitoa muutenkin, ja väleihin jäävät käytävät voi peittää hakkeella, soralla tai laatoilla kuten Sanni tässä ylempänä ehdotti.

    VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.